Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest niezwykle odżywczy i nie zawiera glutenu. Może być składnikiem dla osób na diecie bezglutenowej.
5 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
KLUSECZKI:
serek homogenizowany 0% tłuszczu 140 g
5 łyżek maki z amarantusa
całe jajko
SOS CZEKOLADOWY:
5 łyżeczek jogurtu 0% tłuszczu
2 łyżeczki naturalnego kakao
0,5 łyżeczki miodu
Kluseczki z mąki amarantusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszałam serek z mąką amarantusa i całym jajkiem, a następnie za pomocą małej łyżeczki nabierałam niewielka ilość masy twarogowej i wkładałam do zagotowanej i osolonej wody. Woda nie może mocno się gotować. Kiedy kluseczki wypłyną, są już gotowe, wyjęłam je łyżka cedzakową, ułożyłam na talerzu i polałam sosem czekoladowym ( podane składniki wystarczy wymieszać) i dodałam fileciki z pomarańczy.
Porady
Kluseczki są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i zimno.
Komentarze