Serniczki z patelni z sosem owocowym

4.48 (176 ocen)

Przepyszne małe placuszki, które świetnie nadają się nie tylko na zdrowe i pożywne śniadanie ale również na podwieczorek lub nawet deser ;)

Składniki:

  • Serniczki:
    300 g serka na serniki
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżka miodu
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia


    Sos:
    1 szkl malin
    1/2 szkl jagód
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka miodu

Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Twarożek Ser

Serniczki z patelni z sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić.

  • 2. Serniczki: Serek, mąkę, kaszę manną, miód i jajko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Serniczki podawać na ciepło polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maliny Owoce Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować