Serniczki z patelni z sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić.
2.Serniczki: Serek, mąkę, kaszę manną, miód i jajko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serniczki podawać na ciepło polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.
Komentarze