Maleńkie ziemniaczane kluseczki smażone na głębokim oleju. Pyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Doskonałe jako dodatek do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.
50 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
ok. 25 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
sól
olej
Smażone kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Wyrównać w misce do jednego poziomu, podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę pszenną (tyle by wypełniła miejsce po ziemniakach). Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną i wyjęte wcześniej 1/4 części ziemniaków. Wyrobić na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką formować cienkie wałki grubości ok. wskazującego palca. Kroić na skos cienkie plastry (ciasto podczas smażenie urośnie). Kłaść partiami na głęboki, średnio rozgrzany olej przez około 8-10 minut. W połowie smażenia mieszać od czasu do czasu. Rumiane kluseczki wyjąć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Komentarze