Smażone kluseczki

4.48 (174 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Maleńkie ziemniaczane kluseczki smażone na głębokim oleju. Pyszne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Doskonałe jako dodatek do obiadu ale również jako samodzielna przekąska.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    ok. 25 dag mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 duże jajka
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dodatki

Smażone kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Wyrównać w misce do jednego poziomu, podzielić na 4 równe części. Jedną z nich wyjąć, w to miejsce wsypać mąkę pszenną (tyle by wypełniła miejsce po ziemniakach). Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną i wyjęte wcześniej 1/4 części ziemniaków. Wyrobić na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką formować cienkie wałki grubości ok. wskazującego palca. Kroić na skos cienkie plastry (ciasto podczas smażenie urośnie). Kłaść partiami na głęboki, średnio rozgrzany olej przez około 8-10 minut. W połowie smażenia mieszać od czasu do czasu. Rumiane kluseczki wyjąć do odsączenia na ręcznik papierowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować