Ketchup z cukinii

4.5 (154 ocen)

Doskonały sposób na wykorzystanie nieco przerośniętych cukinii. Przepis dostałam od kuzynki męża, ale przerobiłam go wg swojego uznania.

Składniki:

  • 3 kg cukinii
    70 dkg cebuli
    2 łyżki soli
    3/4 szklanki octu winnego 6%
    1 szklanka cukru
    1 litr koncentratu pomidorowego (lub 3 słoiki 300 ml)
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżka curry
    ew. ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, wydrążamy środek. Cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce do ziemniaków, solimy i odstawiamy na 3h. Nie odcedzając gotujemy ok 15 minut a następnie miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i ocet, zagotowujemy ponownie. Dokładamy koncentrat i przyprawy wg uznania. Gotujemy jeszcze 15 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Porady

Używam do ścierania szatkownicy, ponieważ szybciej idzie a efekt taki sam jak przy ręcznym tarciu. W zależności od upodobań dokładam przyprawy, jeśli chcę łagodny ketchup rezygnuję z ostrej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować