Ciasteczka Jeżyki

4.5 (171 ocen)

Ślicznie wyglądają a jeszcze lepiej smakują, w środku niespodzianka!!! Podpatrzone u naszych sąsiadów - Czechów, którzy pieką mnóstwo ciasteczek na Święta.

Składniki:

  • 35 dkg mąki
    30 dkg masła
    1 jajko
    5 dkg cukru kryształu

    migdały (sparzone i obrane ze skórki)
    polewa czekoladowa
    kokos do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, tłuszczu, jajka i cukru zarabiamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce ok godziny.
    Z ciasta toczymy kuleczki do środka wkładając migdał. Kuleczkę lekko spłaszczamy z jednej strony tworząc jeżykowi dziubek. Pieczemy ok 15 min w 160*C. Studzimy.
  • jeżyki 2. Polewą oblewamy tył jeżyka i posypujemy kokosem, by nasz jeżyk miał również kolce. Z pozostałej polewy robimy oczy i nosek. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Porady

Masło można zastąpić mieszanką masła z margaryną, wtedy upieczone jeżyki nie kruszą sie tak bardzo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować