Ketchup z cukinii

4.5 (169 ocen)

Robiąc ketchup z cukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu.

Składniki:

  • 3 kilogramy cukinii
    1,5 kilograma papryki czerwonej
    1 kilogram cebuli
    2,5 szklanki cukru brązowego
    1 szklanka octu jabłkowego
    600 gram koncentratu pomidorowego
    3 łyżki soli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie, dodajemy cukier i ocet, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz chili, dokładnie mieszamy, gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos miksujemy blenderem, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować