Karpatka w towarzystwie malin i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i energicznie mieszać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 min.
2.krem: Półtorej szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z cukrami, mąkami i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Krem podzielić na 3 części.
3.mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 650 ml wrzątku. Kiedy wystygną wsypać maliny i wymieszać.
4.mus kiwi: Obrane kiwi pokroić w kostkę, zblendować i zagotować. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aż się rozpuszczą.
5.Blachę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć blat ciasta i rozsmarować kolejno:1/3 kremu, tężejący mus z kiwi, 1/3 kremu, tężejący mus z malin, 1/3 kremu. Na wierzch wyłożyć drugie ciasto. Wstawić do lodówki.
Porady
Wierzch ciasta przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Komentarze