Kotlety a'la mielone z kalafiora i komosy ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Quinoa wsypać na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować na miękko pod przykryciem (ok. 30 min.). Po tym czasie zestawić komosę z ognia i nie zdejmując przykrywki odstawić na ok 5 min.
2.2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.3. Surowego kalafiora posiekać pulsacyjnie w blenderze do konsystencji przypominającej kaszę. Dodać do niego ugotowaną komosę (ciepłą) oraz pozostałe składniki.
4.4.Uformować małe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Komentarze