kotlety a'la mielone z kalafiora i komosy ryżowej

4.48 (170 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonała alternatywa dla klasycznych mielonych. Komosa ryżowa zawiera dużo białka dzięki czemu posiłek nawet bez mięsa staje się pełnowartościowy.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
    ½ kalafiora
    1 cebula czerwona
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki sosu sojowego
    ¾ szklanki płatków owsianych
    4 łyżki siemienia lnianego mielonego
    2 jajka
    ½ pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sól, pieprz
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety a'la mielone z kalafiora i komosy ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Quinoa wsypać na bardzo gęste sitko i dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą, następnie zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować na miękko pod przykryciem (ok. 30 min.). Po tym czasie zestawić komosę z ognia i nie zdejmując przykrywki odstawić na ok 5 min.
  • 2. 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. 3. Surowego kalafiora posiekać pulsacyjnie w blenderze do konsystencji przypominającej kaszę. Dodać do niego ugotowaną komosę (ciepłą) oraz pozostałe składniki.
  • 4. 4.Uformować małe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Porady

Najlepiej smakują z dipem koperkowo-czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Komosa ryżowa (quinoa) Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować