1.ciasto:
Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy aby przestudzić. Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia z resztą składników.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pierwszą cześć ciasta rozsmarowujemy za pomocą silikonowej szpatułki na formie. Szpatułkę można moczyć w wodzie,dzięki czemu łatwiej będzie rozsmarować ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 30 minut. tak samo pieczemy drugi blat.
krem:
2 szkl. mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W misce rozrabiamy żółtka, pół szkl. mleka, oraz obydwie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem oraz skórką z cytryny (opcjonalnie).
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze