Karpatka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Karpatka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    5 jajek
    125 g masła
    250 ml wody
    200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    200 g masła
    2,5 szkl mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    skórka z cytryny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Karpatka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy aby przestudzić. Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia z resztą składników.
    Ciasto dzielimy na dwie części.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pierwszą cześć ciasta rozsmarowujemy za pomocą silikonowej szpatułki na formie. Szpatułkę można moczyć w wodzie,dzięki czemu łatwiej będzie rozsmarować ciasto.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 30 minut. tak samo pieczemy drugi blat.
    krem:
    2 szkl. mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W misce rozrabiamy żółtka, pół szkl. mleka, oraz obydwie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem oraz skórką z cytryny (opcjonalnie).
    Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta.
    Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.4 (297 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karpatka

4.5 (4 ocen)

karpatka

4.5 (4 ocen)

karpatka

Nina80 każdy zna i lubi... 2 godz.

To może cię zainteresować