Karpatka

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna, szybka , domowa i tania karpatka :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka wody
    • 1/2 margaryny
    • 4 jajka

    Składniki na masę:
    • Budyń
    • 250 g Margaryny
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto
    W garnku z gotującą się wodą topimy margarynę. Po roztopieniu margaryny dodajemy po troszkę mąki ciągle mieszając masę mikserem ( miksujemy około 5 minut nie ściągając garnka z palnika). Po połączeniu się składników ściągamy garnek z palnika i miksując dodajemy po jednym jajku aż do użycia wszystkich jaj. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy ją na dwie takie same blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 200'C - ciasto ma być złotego koloru.

    2. Masa
    Ugotowany budyń odstawiamy aż ostygnie,miękką margarynę ucieramy mikserem do momentu gdy zrobi sie "Biała". Gdy margaryna jest już gotowa dodajemy po trochę budyniu i miksujemy przez chwilę aby masa dobrze się połączyła.

Porady

Można użyć kupnej masy , ale ja preferuję domową :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować