Pączki

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mięciutkie pączusie :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • • 0,5 kg mąki pszennej
    • 50 g drożdży świeżych
    • 50 - 75 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 2 żółtka
    • 1 całe jajko
    • 2-3 łyżek oliwy lub 50 g masła
    • pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
    • 20 ml spirytusu lub octu
    • sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
    • szczypta soli
    Oraz:
    • tłuszcz do smażenia (można zmieszać olej i smalec)
    • konfitura do nadzienia
    • cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych)*, 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
    Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem(lukrem dekorujemy gorące pączki!!!).

Porady

Z podanych składników wychodzi około 20 pysznych pączków średniej wielkości :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować