• 0,5 kg mąki pszennej
• 50 g drożdży świeżych
• 50 - 75 g cukru
• 250 ml mleka
• 2 żółtka
• 1 całe jajko
• 2-3 łyżek oliwy lub 50 g masła
• pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
• 20 ml spirytusu lub octu
• sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
• szczypta soli
Oraz:
• tłuszcz do smażenia (można zmieszać olej i smalec)
• konfitura do nadzienia
• cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
1.Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych)*, 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem(lukrem dekorujemy gorące pączki!!!).
Porady
Z podanych składników wychodzi około 20 pysznych pączków średniej wielkości :)
Komentarze