mąka 300 g
cukier 125 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
skórka otarta z cytryny 2 łyżki
cukier waniliowy
mleko 200 ml
jajka 2
masło 110 g
Mufinki cytrynowe - szybkie i proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny. W drugiej połączyć jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Masę mleczną przelać do miski z suchymi produktami. Szybko wymieszać. Ciasto powinno zostać grudkowate, inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładać do formy do muffinów wyłożonej papierami do pieczenia mufinek. Piec około 15 minut w temperaturze 200 C.
Komentarze