Karp z sosem śliwkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie zdobyło I. miejsce na Mistrzostwach Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie.

Składniki:

  • ● karp
    ● 4 jajka
    ● 300 ml ubitej śmietanki 30-proc.
    ● 100 ml śmietany 18-proc.
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● oliwa
    ● mały słoik szparagów
    Marynata:
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● sok z 2 cytryn
    ● 5 ząbków czosnku
    ● przyprawa do ryby
    Panierka:
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● sezam
    Sos:
    ● 500 ml bulionu
    ● 20 dag suszonych śliwek
    ● skórka z 3 kromek chleba razowego
    ● jabłko
    ● 150 ml czerwonego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę.
    Karpia filetujemy i kroimy
    w kawałki. Polewamy marynatą
    i chłodzimy przez noc.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo.
    Kroimy w małą kostkę. Natkę
    siekamy. Ser ścieramy na
    tarce. Rybę panierujemy
    w jajku i bułce wymieszanej
    z sezamem. Podsmażamy
    na oliwie. Do okrągłych
    foremek wkładamy rybę, a następnie jajka i natkę. Pieczemy
    15 minut w 180 °C.
    Śmietany mieszamy. Polewamy
    rybę. Posypujemy serem.
    Pieczemy 10 minut.
  • 3. Sos: jabłko kroimy w kawałki,
    gotujemy z winem,
    bulionem i śliwkami. Dodajemy
    skórkę i gotujemy, aż sos
    zgęstnieje. Miksujemy.
  • 4. Na talerzach układamy po
    3 szparagi, wykładamy karpia.
    Polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować