Karp z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę.
Karpia filetujemy i kroimy
w kawałki. Polewamy marynatą
i chłodzimy przez noc.
2.Jajka gotujemy na twardo.
Kroimy w małą kostkę. Natkę
siekamy. Ser ścieramy na
tarce. Rybę panierujemy
w jajku i bułce wymieszanej
z sezamem. Podsmażamy
na oliwie. Do okrągłych
foremek wkładamy rybę, a następnie jajka i natkę. Pieczemy
15 minut w 180 °C.
Śmietany mieszamy. Polewamy
rybę. Posypujemy serem.
Pieczemy 10 minut.
3.Sos: jabłko kroimy w kawałki,
gotujemy z winem,
bulionem i śliwkami. Dodajemy
skórkę i gotujemy, aż sos
zgęstnieje. Miksujemy.
4.Na talerzach układamy po
3 szparagi, wykładamy karpia.
Polewamy sosem.
Komentarze