Karkówka z szynkowara - domowa wędlina

4.38 (229 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna, własnej roboty wędlina.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki

    ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1/2 łyżeczki soli peklowej
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.38 (229 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Karkówka z szynkowara - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy wmasować, wetrzeć w mięso i pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny.
    Następnie włożyć całość do szynkowara i dokładnie ucisnąć. Zamknąć pojemnik. Całość umieścić w garnku z wodą i parzyć ( 80 - 90 stopni ) przez ok 2,5 godziny. Wyjąć szynkowar i pozostawić do wystygnięcia. Następnie umieścić całość w lodówce. Po wyjęciu z lodówki przepłukać, polać szynkowar gorącą wodą i wyjąć mięso. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować