Domowa wędlina - indyk z szynkowara

4.49 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nikogo nie trzeba przekonywać do domowych wędlin . Są po prostu pyszne.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •1000 g mięsa z uda indyczego
    •150 g boczku wędzonego surowego


    •łyżka ziół prowansalskich
    •1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    •1/3 łyżeczki soli peklowej
    •1/3 łyżeczki soli kamiennej
    •łyżka oleju rzepakowego
    •2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - indyk z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek pokroić drobniutko. Mięso umieścić w salaterce i dodać zioła prowansalskie. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, żelatynę i sól.
    Wszystko dokładnie wyrobić.Pozostawić w lodówce na noc.

    Mięso przełożyć do szynkowara i dociskać każda wkładaną porcję. Szynkowar zamknąć i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Zmniejszyć ogień i parzyć mięso ok 1 godz. 45 min.. Wyjąć szynkowar z garnka i schłodzić. Następnie umieścić w lodówce, najlepiej na noc.

    Żeby mięso wyjąć z szynkowara, trzeba go ogrzać np. polewając ciepłą wodą.

    Mięso kroić w plastry i zajadać.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować