Domowa wędlina - indyk z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek pokroić drobniutko. Mięso umieścić w salaterce i dodać zioła prowansalskie. Dodać łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, żelatynę i sól.
Wszystko dokładnie wyrobić.Pozostawić w lodówce na noc.
Mięso przełożyć do szynkowara i dociskać każda wkładaną porcję. Szynkowar zamknąć i umieścić w garnku z gotującą się wodą. Zmniejszyć ogień i parzyć mięso ok 1 godz. 45 min.. Wyjąć szynkowar z garnka i schłodzić. Następnie umieścić w lodówce, najlepiej na noc.
Żeby mięso wyjąć z szynkowara, trzeba go ogrzać np. polewając ciepłą wodą.
Komentarze