ok. 1 kg karkówki
marchewka
pietruszka mała
kawałek selera
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
łyżka soli
Karkówka w ziołach - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czyste mięso umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem. Mięso ma być przykryte. Dodać obrane, umyte warzywa i ziele, listek, pieprz, sól. Gotować na bardzo małym ogniu ok 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Ugotowane mięso wyjąć na deskę i posmarować lekko olejem. Na desce rozsypać zioła prowansalskie. Wyturlać mięso w ziołach.
Mięso przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Kroić, zajadać. Smacznego.
Pozostały wywar przecedzić. Gorący wlać do słoika. Słoik zamknąć i odwrócić do góry denkiem. Wykorzystać do innych dań.
Komentarze