Karkówka w coli na ryżowym kopczyku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie bójmy się coli w naszej kuchni! Mięsa marynowane lub duszone w napoju zyskują kruchość i niebanalny smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 4 plastry
    - coca-cola: 300 mililitrów
    - keczup: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kminek: 1 szczypta
    - kolendra: 1 łyżeczka
    - papryka mielona: 1 łyżeczka
    - gorczyca: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - ryż długoziarnisty: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w coli na ryżowym kopczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą. Natrzeć umyte plastry karkówki, posypać pieprzem i papryką. Obsmażyć na oleju, na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać colą wymieszaną z keczupem, wsypać pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę. Piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. 20 minut przed końcem pieczenia ugotować ryż w osolonej wodzie.
    Po upieczeniu mięsa sos zagęścić mąką.
    Z ryżu uformować kopczyki, polać sosem. Mięso i ryż świetnie pasują do zielonej sałaty z sosem vinaigrette
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować