Jabłkowa karkówka w coli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

„Danie dla osób, które chcą zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym”.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • • 5 plastrów karkówki
    • 1 duża cebula
    • 2 jabłka
    • 2 łyżki majeranku
    • szklanka coli
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    marynata:
    • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
    • płaska łyżeczka słodkiej papryki
    • łyżka sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jabłkowa karkówka w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.

Porady

Bardzo ważne jest, żeby jabłka były kwaśne. Wtedy mięso ma bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować