Karkówka duszona w kawie

5 (191 ocen)

  • 50 min

Amatorzy kawy będą zachwyceni tak przygotowanym mięsem,doskonale smakuje z kluskami śląskimi,kaszą gryczaną czy ziemniakami,a przy tym robi się praktycznie samo,zachęcam do spróbowania!

  • 50 min

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
    1 duża cebula
    10 dag masła
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki mleka 3,2%
    4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki mocnej parzonej kawy
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
    sól do smaku
    uniwersalna przyprawa do mięs
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy Dodatki

Karkówka duszona w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka 1. Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs.
  • dusimy z kawą 2. W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę dowolnie jak kto lubi oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około 40 minut-aż mięso będzie miękkie.
  • zagęszczamy 3. Wtedy doprawiamy solą ziołami do smaku,zagęszczamy mąką rozrobioną w mleku,zagotowujemy i zestawiamy z ognia.

Porady

Dla podkręcenia kawowego aromatu możemy do duszenia wrzucić dwa ziarenka ziarnistej kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować