Wieprzowina w kawie

4.49 (155 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite, delikatne mięsko z charakterem :) Amatorzy kawy będą zachwyceni taką propozycją. Szczerze polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag wieprzowiny ( karkówka, łopatka, schab),
    2 – 3 cebule,
    1 mała główka czosnku,
    ½ szklanki mocnej kawy,
    ½ szklanki wody,
    10 dag masła,
    1 łyżka mąki,
    3 łyżki mleka,
    oregano,
    bazylia,
    majeranek,
    kilka kropel maggi,
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy Sosy

Wieprzowina w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i przecedzić.
    Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
    W rondlu rozgrzać masło i zrumienić na nim oprószone solą i pieprzem mięso. Do rondla dorzucić cebulę z czosnkiem – krótko przesmażyć. Całość zalać wodą i kawą, dodać pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu około 40 – 50 minut ( w zależności od rodzaju mięsa). Gdy mięso będzie już miękkie, rozrobić starannie mąkę z mlekiem i zaprawić sos. Chwilę pogotować.

Porady

Tak przyrządzone mięso świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami, jak i różnego rodzaju kaszami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kawa Łopatka Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować