Karczek duszony w herbacie

0 (0 ocen)

Mięciutkie mięso nadziane czosnkiem z sosem z herbaty, wytrawnego wina, słodkich jabłek i cebuli…

Składniki:

  • 500 g karczku wieprzowego
    0,5 litra gorącego bulionu warzywnego
    3 torebki czarnej herbaty
    szklanka wytrawnego wina
    2 słodkie jabłka
    1 duża cebula
    kilka ząbków czosnku
    papryka słodka
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek duszony w herbacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
    Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory wkarczekmale1 mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
    Jabłka i cebulę obrać. Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
    Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
    Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować