Kanapka piknikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki obrać i drobno posiekać. Obrać i wycisnąć czosnek. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki oraz szczypiorek umyć i drobno pokroić. Chleb pokroić w kromki o grubości 1 cm. Z każdej kromki wyciąć prostokąty. 4 prostokąty pozostawić w całości, a pozostałe pociąć w paseczki. Rozgrzać masło i podsmażyć szalotki. Osączyć je na sitku i schłodzić. Naturalny serek homogenizowany wymieszać z twarogiem, dodać zioła, ogórki, szalotki oraz czosnek. Przyprawić do smaku, solą i pieprzem. 3/4 masy przełożyć do szprycki. Na 2 kromkach chleba ułożyć wzdłuż paseczki w odstępach ok 1 cm. Przestrzeń między paseczkami wypełnić przygotowaną masą . Na masie serowej ułożyć kolejną warstwę paseczków z chleba i ponownie wypełnić odstępy nadzieniem. Te czynności należy powtórzyć jeszcze raz, tak by powstał wzór szachownicy. Przykryć kanapki całymi kromkami i posmarować z wierzchu i po bokach pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Na koniec posypać szczypiorkiem oraz papryką w proszku i podzielić na porcje.
Pakujemy w pojemniczek i zabieramy do koszyka :)
Komentarze