Kafirowy gulasz wołowy

0 (0 ocen)

Liście kafiru wydzielają cudowny cytrynowy aromat i nadają potrawom efekt świeżości. Wzbogacają smak dań z drobiu, ryb i owoców morza. Ja postanowiłam dodać je do gulaszu i był to bardzo dobry wybór :)

Składniki:

  • 500g udżca wołowego
    5-6 kapeluszy grzybów boczniaków
    1 mała cebula
    4 suszone listki kafiru
    pół szkalanki wina czerwonego półwytrawnego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mąki
    Przyprawy wg.uznania:
    sól morska , papryka czerwona w proszku,pieprz czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Kafirowy gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    Boczniaki w paseczki a cebule drobno posiekać.
  • 2. Do szybkowara dodać olej,rozgrzać i wrzucić mięso. Posypać solą i pieprzem czosnkowym. Mięso przesmażyć mieszając do odparowania wody.Wlać wino i nadal smażyć do odparowania wina. Wrzucić grzyby wraz z cebulą,przemieszać ,wsypać paprykę i chwilę przesmażyć mieszając.
  • etapy przygotowania 3. Całość zalać przegotowaną wodą do wysokości mięsa.Dodać mąkę i energicznie wymieszać.Wrzucic listki kafiru i zamknąć szybkowar. Ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 20 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z kaszą i ulubiona surówką.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kafir Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować