Składniki marynaty połączyć ze sobą, odstawić na 15 minut aby się przegryzły.
W tym czasie jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę podzielić jeszcze na 3, oprószyć majerankiem.
Kaczkę dokładnie natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz, przy okazji masując ją ( mięso masowane będzie bardziej miękkie ).
Zeszyć otwór przy szyi, najlepiej jasnym kordonkiem, wypchać środek kaczki jabłkami.
2.Zeszyć otwór gdzie nadziewaliśmy, związać nóżki pozostawiając między nimi 10 cm nitkę lub sznurek, smarujemy kaczkę pozostałą marynatą i odstawiamy ją do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
3.Po tym czasie ułożyć kaczkę w brytwance lub naczyniu żaroodpornym, podlać 200 ml. wody, piec w 200 stopniach pod przykryciem bez termoobiegu przez 45 minut.
Zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg, zmniejszyć temperaturę do 185 stopni i rumienić kaczkę z obu stron często ją podlewając.
Powinna piec się jeszcze ok. 1 godz 15 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i dać 10 minut aby mieso odpoczęło.
Komentarze