Jajka w ostrym sosie musztardowym

0 (0 ocen)

Sos musztardowy na bazie musztardy rosyjskiej z aromatycznymi ziołami - tymiankiem, estragonem i rozmarynem. Nietypowym dodatkiem jest marchewka, która nieco łagodzi ostrość potrawy.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    1 średnia marchewka
    1 mała biała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    2/3 szklanki mleka
    4 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: tymianku, estragonu, rozmarynu
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w ostrym sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 1. Cebulę posiekać, marchewkę obrać i pokroić na małą kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojone warzywa oraz zioła - smażyć 5 min, mieszając.
  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 2. Całość oprószyć mąką i zasmażyć. Następnie powoli wlać wodę i mleko. Mieszając, zagotować.
  • Jajka w ostrym sosie musztardowym 3. Garnek zdjąć z ognia. Dodać musztardę i wymieszać. Sos doprawić do smaku.
    Podawać z jajkami na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować