Jajka w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 1690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sos pomidorowy z lubczykiem i imbirowym akcentem.

P10

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo

Sos:
1 średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki wody
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
spora szczypta imbiru
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka w sosie pomidorowym

  • Jajka w sosie pomidorowym1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz imbir - smażyć 5 min, mieszając.
  • Jajka w sosie pomidorowym2. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć. Powoli wlać wodę, mieszając. Zagotować.
  • Jajka w sosie pomidorowym3. Garnek zdjąć z palnika, do sosu dołożyć lubczyk i koncentrat. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
    Sos podawać z jajkami na ciepło lub zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwillubczyksezonowe_przysmakiprzystawkacebulaimbirczosnekkoncentrat pomidorowyWielkanocśniadaniekolacjaobiadsos pomidorowyna ciepłona zimnojajka na twardojajka w sosie

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie w sosie pomidorowym

Dodane przez: bogusia82

Śledzie w sosie pomidorowym

Polecam pyszne śledzie z cebulką...

sos koperkowy

Dodane przez: swibek

jajka w sosie koperkowym

Sos koperkowy wyśmienicie smakuje...

Najpyszniejsze jajka w sosie tatarskim

Dodane przez: kamilaryz

Jajka w sosie tatarskim

Najlepszy sos tatarski, jaki gdziekolwiek...

Jajka w sosie musztardowym

Dodane przez: ilka_86

Jajka w sosie musztardowym

Najlepiej smakowały na ciepło z...

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

Dodane przez: bogusia82

Jajka przepiórcze w sosie tatarskim

Lubię podawać jajka przepiórcze...

Jajka w sosie tatarskim

Dodane przez: Agnieszka Rec

Jajka w sosie tatarskim

Na świątecznym wielkanocnym stole...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE