1.WYKONANIE
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka, miksujemy. Dosypujemy po trochu mąki i delikatnie mieszamy łącząc wszystko w gładką całość. Smarujemy blachę tłuszczem. Wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni C, czas ok. 20 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, nasączamy go ponczem zrobionym z wody, cytryny, cukru. Wykładamy odsączone jagody na biszkopt.
Masa budyniowa: W szklance mleka mieszamy 3 budynie z cukrem. Po zagotowaniu 1l. mleka dodajemy rozmieszane budynie energicznie mieszając. Ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na jagody. Na budyniu rozkładamy ponownie odsączone jagody, a na nie herbatniki.
Masa śmietanowa: Rozpuszczamy galaretkę w ok. pół szklance gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno. Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do śnieżki. Uzyskujemy gęstą masę śmietanową z posmakiem cytrynowym. Wykładamy ją na herbatniki.
Ciasto dekorujemy startą tabliczką czekolady. Chłodzimy w lodówce na ok. 1 godz. Po stężeniu, ciasto jest gotowe do podania.
Porady
Nie przesadź z nasączaniem biszkoptu, aby nie był zbyt miękki.
Komentarze