"Jagodzianka"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatnie słodki deser jagodowy łamany nutą cytrynową.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa budyniowa:
    3 budynie
    1 l. + 250ml. mleka
    5 łyżek cukru.
    Masa śmietanowa:
    1 śnieżka
    200ml. schłodzonego mleka
    1 galaretka cytrynowa + pół szkl. przegotowanej gorącej wody.
    Dodatkowo:
    3 małe 200g. słoiczki jagód domowej roboty
    herbatniki
    1 tabliczka czekolady
    pół szkl. wody
    sok z cytryny
    2 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

"jagodzianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka, miksujemy. Dosypujemy po trochu mąki i delikatnie mieszamy łącząc wszystko w gładką całość. Smarujemy blachę tłuszczem. Wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni C, czas ok. 20 minut.
    Kiedy biszkopt wystygnie, nasączamy go ponczem zrobionym z wody, cytryny, cukru. Wykładamy odsączone jagody na biszkopt.
    Masa budyniowa: W szklance mleka mieszamy 3 budynie z cukrem. Po zagotowaniu 1l. mleka dodajemy rozmieszane budynie energicznie mieszając. Ciepły, ale nie gorący budyń wykładamy na jagody. Na budyniu rozkładamy ponownie odsączone jagody, a na nie herbatniki.
    Masa śmietanowa: Rozpuszczamy galaretkę w ok. pół szklance gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno. Kiedy galaretka zaczyna tężeć dodajemy ją do śnieżki. Uzyskujemy gęstą masę śmietanową z posmakiem cytrynowym. Wykładamy ją na herbatniki.
    Ciasto dekorujemy startą tabliczką czekolady. Chłodzimy w lodówce na ok. 1 godz. Po stężeniu, ciasto jest gotowe do podania.

Porady

Nie przesadź z nasączaniem biszkoptu, aby nie był zbyt miękki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować