Ciasteczka francuskie z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmrożone ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój kółka ok.12-15 sztuk. Na kółko ułóż wcześniej pokrojonego w kostkę ananasa (kilka kosteczek). Delikatnie posmaruj krawędź koła wodą, aby łatwiej sklejało się ciasto. Składamy koło na pół, zamykamy, tworząc kształt pierożka. Dogniatamy krawędź widelcem. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. W każdym pierożku nakłuwamy 3 dziurki nożem, przez co unikniemy "otworzenia" się podczas pieczenia ciasteczka. Pieczemy w wcześniej rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 20 min. Podajemy na ciepło lub na zimno z kawałkami ananasa.
Komentarze