Gołąbki z indykiem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Dużo lżejsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych gołąbków, w których mięso wieprzowe zamieniłam udźcem z indyka.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    udziec z indyka bez kości – 750 g
    ryż – 100g
    cebula – 2 szt.
    czosnek – 3 ząbki
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    tymianek – 1 łyżeczka
    olej rzepakowy – 2 łyżki

    PONADTO:
    bulion drobiowy- 2 szk.
    liść laurowy - 1 szt.
    ziele angielskie - 2 szt.
    kapusta - 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z indykiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. Umytą i pozbawioną głąba kapustę włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut. Następnie kapustę wyjąć i odstawić do przestygnięcia, a gdy przestygnie zdejmować po kolei liście.
  • Farsz 2. Mięso z indyka zmielić, ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
    Zmielone mięso, ryż i cebulę wymieszać, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.
  • Gołąbki 3. Na liściach kapusty kłaść po dużej porcji farszu, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
  • Gołąbki 4. Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

    Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować