1.Z kapusty odcinamy głąb. Następnie gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
2.Mięso dokładnie mieszamy z ryżem, jajkiem, przyprawą uniwersalną i pieprzem.
3.Z kapusty odrywamy najładniejsze i największe liście, układamy obfitą ilość farszu i zwijamy. (Składamy boki liścia a następnie zwijamy roladkę). Na dnie garnka układamy kilka pozostałych liści. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą, tak aby przykryła całe gołąbki i gotujemy ok.30 minut na wolnym ogniu.
4.Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym na miseczce. Dolewamy łyżkę wazową gotującej się wody z gołąbków i dokładnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier, sos doprawiamy obficie przyprawą uniwersalną i pieprzem. Ponownie zagotowujemy. Gołąbki podajemy z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Komentarze