Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne, tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym jak u babci.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -1 główka kapusty białej
    -1 kg mięsa mielonego
    -1 saszetka ugotowanego al'dente ryżu białego
    -1 jajko
    -1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz

    Sos:
    -1 słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
    -1 łyżka mąki
    -300 g śmietany 18%
    -1 łyżeczka cukru
    -sól i przyprawa uniwersalna
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Z kapusty odcinamy głąb. Następnie gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
  • farsz 2. Mięso dokładnie mieszamy z ryżem, jajkiem, przyprawą uniwersalną i pieprzem.
  • gołąbki 3. Z kapusty odrywamy najładniejsze i największe liście, układamy obfitą ilość farszu i zwijamy. (Składamy boki liścia a następnie zwijamy roladkę). Na dnie garnka układamy kilka pozostałych liści. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą, tak aby przykryła całe gołąbki i gotujemy ok.30 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym na miseczce. Dolewamy łyżkę wazową gotującej się wody z gołąbków i dokładnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier, sos doprawiamy obficie przyprawą uniwersalną i pieprzem. Ponownie zagotowujemy. Gołąbki podajemy z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować