GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Galaretkę podaję do pieczywa jak i do deserów oraz wymieszaną ze startym chrzanem jako sos do mięs.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - 4kg czerwonej porzeczki
    - 2 szklanki wody
    - ok. 2,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy i wraz z szypułkami przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy stopniowo na sito i wyciskamy drewnianą łyżką sok. Odmierzamy sok. Na każde 4 szklanki soku wsypujemy 4 szklanki cukru(u mnie wyszło 12 szklanek soku). Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • 2. Gotową galaretkę nalewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ostawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować