Flaczki z kurczaka

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkąd zostałam mamą, zajmuję się domem i wychowaniem 2-letniego synka. Przepis dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • ● 1 kurczak (ok. 1 kg)
    ● 1 duża porcja włoszczyzny
    ● 1 łyżka mąki pszennej
    ● natka pietruszki
    ● przyprawa do fl aków
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
    ● imbir
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, kroimy na
    porcje i gotujemy do miękkości w 6 szklankach lekko osolonej
    wody wraz z włoszczyzną. Odcedzamy.
    Oddzielone od kości
    mięso kroimy w paski (jak
    flaki).
  • 2. Marchewkę, pietruszkę
    i seler kroimy w słupki.
    Z masła i przesianej mąki robimy
    zasmażkę, rozprowadzamy
    ostudzonym rosołem,
    dodajemy do wywaru. Stale
    mieszając, podgrzewamy, aż
    zgęstnieje. Wkładamy mięso
    i warzywa, dodajemy przyprawy
    (zupa powinna być
    pikantna), gotujemy 30 minut.
  • 3. Przed podaniem posypujemy
    posiekaną natką. Flaczki dobrze
    smakują z kajzerką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować