Filety z kurczaka w czerwonym winie i miodzie

5 (189 ocen)

  • 40 min

Delikatne mięso o aromatycznym smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:
    4 filety z kurczaka
    1/4 kostki smalcu
    3 łyżki miodu
    3 łyżki czerwonego wina
    1 pomidor
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól , pieprz , jarzynka , słodka czerwona papryka , majeranek , natka
    zielonej pietruszki i koperek (po 3 gałązki)
    natka i koperek mogą być suszone
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka w czerwonym winie i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety z kurczaka w czerwonym winie i miodzie 1. Smalec roztopić na patelni. Filety z kurczaka ukośnie naciąć nożem
    (po
    2 nacięcia na każdym). Ułożyć na patelni. Na każdym położyć po 2
    małe plasterki czosnku. Doprawić solą , pieprzem , jarzynką i
    papryką. Posypać majerankiem , pokrojoną drobno pietruszką i
    koperkiem.
    Następnie polać miodem i winem. Cebulę i pomidora (obrać ze skórki)
    pokroić w dowolne kawałki , rozsypać na filetach. Piec pod przykryciem
    do miękkości mięsa z oby dwu stron. Od czasu do czasu polać sosem z
    patelni i podlewać przegotowaną wodą.
    Podawać z ziemniakami , kasą , ryżem lub makaronem oraz dowolną
    sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować