Filety śledziowe w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wino,wodę wlewamy do garnka dodajemy cynamon,gałkę muszkatołową,sól,pieprz młotkowany,liście laurowe,ziele angielskie,miód.Gotujemy na małym ogniu.W między czasie cebulę obieramy kroimy w piórka,podsmażamy na oleju ,wrzucamy do garnka.Zalewę gotujemy jeszcze parę chwil,sprawdzamy smak,studzimy. Śliwki moczymy we wrzątku ok.5 minut studzimy.Migdały prażymy na suchej patelni.Na każdy płat śledziowy kładziemy po dwie lub trzy śliwki,zwijamy w tak zwanego rolmopsa,spinamy wykałaczką ,wrzucamy do zalewy.Śledzie w zalewie wkładamy do lodówki na dwa (a najlepiej na trzy) dni.Po czasie wyjmujemy z zalewy,porcjujemy na talerzach ,posypujemy migdałami,dekorujemy zieloną pietruszką,oraz cząstkami cytryny.SMACZNEGO.
Komentarze