Filety śledziowe w czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

z prażonymi migdałami.Polecają się na świąteczny stół.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g. filetów śledziowych a`la matias w oleju
    500ml. czerwonego wina pół słodkiego
    1l.wody
    100ml oleju rzepakowego
    4 cebule
    400g. suszonych,wędzonych śliwek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka miodu
    3 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
    1/2 łyżki soli
    100g. migdałów łuskanych
    świeża zielona pietruszka,cytryna do przybrania
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Przystawki

Filety śledziowe w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wino,wodę wlewamy do garnka dodajemy cynamon,gałkę muszkatołową,sól,pieprz młotkowany,liście laurowe,ziele angielskie,miód.Gotujemy na małym ogniu.W między czasie cebulę obieramy kroimy w piórka,podsmażamy na oleju ,wrzucamy do garnka.Zalewę gotujemy jeszcze parę chwil,sprawdzamy smak,studzimy. Śliwki moczymy we wrzątku ok.5 minut studzimy.Migdały prażymy na suchej patelni.Na każdy płat śledziowy kładziemy po dwie lub trzy śliwki,zwijamy w tak zwanego rolmopsa,spinamy wykałaczką ,wrzucamy do zalewy.Śledzie w zalewie wkładamy do lodówki na dwa (a najlepiej na trzy) dni.Po czasie wyjmujemy z zalewy,porcjujemy na talerzach ,posypujemy migdałami,dekorujemy zieloną pietruszką,oraz cząstkami cytryny.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Śledzie Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować