Ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i
podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na
placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40 cm x 24 cm) wysmarowanej
tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z litra mleka odlać szklankę i
wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zmniejszyć gaz i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń.
Mieszać przez cały czas, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń
wylać na ciasto i rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte, wysuszone i
pozbawione szypułek truskawki (większe truskawki przekroić na pół).
Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko
nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 190 st.- 200 st. około
50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze