CIASTO Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym w połączeniu z truskawkami jestdelikatne w smaku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 kostka masła
    2 łyżki śmietany 18 %
    cukier waniliowy
    1 proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)

    Krem :
    1 litr mleka
    3 budynie czekoladowe
    3 łyżki cukru

    Dodatki :
    50 dag truskawek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z budyniem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  CIASTO Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI 1. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Uformować i
    podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na
    placek i wyłożyć nim blaszkę (o wym. 40 cm x 24 cm) wysmarowanej
    tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z litra mleka odlać szklankę i
    wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
    Zmniejszyć gaz i na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń.
    Mieszać przez cały czas, żeby nie powstały grudki. Gorący budyń
    wylać na ciasto i rozsmarować. Na budyniu rozłożyć umyte, wysuszone i
    pozbawione szypułek truskawki (większe truskawki przekroić na pół).
    Zakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wstawić do lekko
    nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp. 190 st.- 200 st. około
    50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować