Kaczka pieczona w winie i miodzie

4.49 (158 ocen)

  • 14 godz. 20 min

Kacze mięso w porównaniu z mięsem innego drobiu jest tłuste, nie znaczy to jednak, że nie powinno się go jeść. Odpowiednio przyrządzone stanowi wyśmienitą propozycję na niedzielny obiad lub wykwitną kolację, którą chcielibyśmy oczarować gości.

  • 14 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kaczka
    1/2 szklanki płynnego miodu lipowego
    1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    3 łyżki soli kamiennej
    1 i 1/2 łyżki mielonego pieprzu
    1 łyżka tymianku
    1/2 łyżki kminku
    1 łyżka ostrej papryki
    1 łyżka majeranku
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w winie i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę rozporcjować i natrzeć solą. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać przyprawami, zalać miodem i winem oraz wodą. Wstawić do lodówki na noc aby mięso skruszało.
  • 2. Następnego dnia wyjąć naczynie z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsadzić naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do ok. 170 stopni C i przykryć mięso wierzchem naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 2 godziny - od czasu do czasu podlewając wodą i winem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się lekko spiekło.

Porady

Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.46 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kaczka pieczona w pomarańczach

To może cię zainteresować