Galareta zimne nóżki

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Galaretę zimne nóżki przyrządzała moja babcia i mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Zimne nóżki doskonale smakują z octem lub chrzanem.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa (karkówki, łopatki lub biodrówki)
    1 golonka
    1 nóżka wieprzowa
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 selera
    4 liście laurowe
    angielskie ziele (kilka ziarenek)
    sól, pieprz
    2 żelatyny (każda na 2,5 l wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta "zimne nóżki" 1. Ugotować mięso, golonkę i nóżkę razem z warzywami w posolonej
    wodzie.
    W razie potrzeby dolać przegotowaną wodę. Następnie wyjąć mięso i
    warzywa z garnka i po oczyszczeniu mięsa z kości pokroić drobno z
    warzywami. Wywar przecedzić przez sito, wlać z powrotem do garnka,
    wrzucić pokrojone mięso i warzywa, podgrzewać na wolnym ogniu.
    Doprawić solą i pieprzem. Po chwili wolno wsypywać żelatynę ciągle mieszając
    (nie dopuścić do wrzenia). Następnie przelać do półmiska lub
    salaterek i odstawić do stężenia. Tak powstanie galareta zimne nóżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować