Faszerowane portobello

0 (0 ocen)

Portobello to specjalnie hodowane brązowe pieczarki, bardziej aromatyczne od swoich białych krewniaków, a dzięki temu, że są dość pokaźnych rozmiarów, wspaniale nadają się do nadziewania.

Składniki:

  • 500 g pieczarek portobello - ok. 5 szt.
    •1 mała czerwona papryka
    •2 cienkie marchewki
    •150 g młodej fasolki szparagowej
    •kilka różyczek brokuła
    •2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
    •sól morska, pieprz biały świeżo mielony
    •500 g mięsa z piersi kurczka (najlepiej polędwiczki) + gotowa przyprawa do pieczonego kurczaka
    •opakowanie 125 g mozzarelli w zalewie
    •łyżka tartego parmezanu
    •do dekoracji: listki bazylii + gałązki porzeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowane portobello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18py184 1. Warzywa umyć, pokroić w bardzo drobną kostkę, grzyby krótko opłukać i wyciąć ze środka nóżki, posolić i posypać pieprzem od wewnątrz.
  • image-0t2o51x 2. Mieszankę warzywną poddusić na oleju, lekko przyprawić i ostudzić.
  • image-0rqpacb 3. Mięso posiekać, przyprawić i wymieszać z ostudzonymi warzywami.
  • image-21ves6p 4. Gotowym farszem obficie nadziać kapelusze pieczarek, na każdym ułożyć plaster mozzarelli i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • image-1d7hclt 5. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika posypać tartym parmezanem.
  • image-1i2pxsp 6. Udekorować listkami bazylii i owocami (u mnie czerwona porzeczka, ale mogą być inne byle lekko kwaśne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Portobello

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować