Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną

4.51 (158 ocen)

Pieczarki w kolejnej odsłonie:). Faszerowane smakują świetnie a mocna w smaku kasza gryczana dobrze do nich pasuje. Pyszne danie na obiad lub imprezową przekąskę. Można przygotować je wcześniej i w odpowiednim momencie włożyć do piekarnika.

Składniki:

  • 4 pieczarki portobello
    100g kaszy gryczanej
    50g tartego sera cheddar
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 czerwona papryka
    3 łyżki koncentratu pomidoroweg
    o1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
    olej
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane pieczarki portobello faszerowane kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, i koncentratem pomidorowym. Dodajemy przyprawy.
  • 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg, zdejmujemy folię, pieczarki posypujemy serem cheddar i zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować