Drożdżówki cynamonowe inaczej - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z drożdżami, dodać cukier, jajo, masło, cukier waniliowy, mleko, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić w omączonej misce do wyrośnięcia przez około 40 minut.
W tym czasie sporządzamy smarowidło, czyli 2,5 łyżeczki masła mieszamy z niecałą łyżeczką cynamonu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, plus mała kuleczka ciasta do zrobienia łącznika na górze.
Z tych 4 części wywałkować koła o średnicy 28-30 cm i grubości 0,5 cm.
Pierwszy blat posmarować masą cynamonową, przykryć drugim blatem, posmarować masą i potem przykryć trzecim blatem, posmarować masą, następnie położyć czwarty i ostatni blat.
Następnie postępujemy wg instrukcji.
2.krok 1
3.krok 2
4.krok 3
5.krok 4
6.krok 5
7. zalepiamy bardzo dokładnie !
8.krok 6
9.Z malutkiej kuleczki ciasta, którą odłożyliśmy na początku robimy wałeczek, rolujemy go jak ślimaczka i przylepiamy na górze, łącząc nasze drożdżówki.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia.
Komentarze