Dorsz w sosie z szampana z ryżem i brokułami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niesamowicie pyszny sos na bazie szampana, ryba, ryż i brokuły to jedno z moich ulubionych dań. Dodatkowo nie wymaga dużo pracy i czasu.

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    2 Duże filety z dorsza bez skóry
    1 szklanka wina musującego (ja używam Igristoje)
    250 ml śmietanki 30%
    przyprawa do ryb
    2 torebki ryżu, sól, papryka słodka w proszku
    kilka różyczek brokuła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w sosie z szampana z ryżem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy dwa garnki z wodą. Jeden na ryż, drugi na brokuły. Patelnię należy lekko rozgrzać i ułożyć na niej (bez tłuszczu) filety. Od razu zalać szampanem. Na dość dużym ogniu czekać, aż szampan wyparuje chociaż do połowy. Polać rybę śmietaną i posypać sporą ilością przyprawy. Zmniejszyć ogień i smażyć do czasu, kiedy ryba będzie miękka a sos się odpowiednio zetnie. Ryż wymieszać z solą i papryką w proszku. Nałożyć i zjeść ze smakiem:-)

Porady

Zamiast dorsza można użyć innej białej ryby, np. rozmrożone filety z soli, pangi, mintaja

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dorsz Ryby Ryż Szampan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować