Dorsz z czerwonym ryżem i brokułami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dobra ryba nie jest zła.. ale nie taka w panierce. Ryby trzeba jeść, bo są zdrowe i są pyszne :)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Filet z dorsza ok 250g na porcję
    • Ryż biały 2 torebki lub ok 200g
    • Brokuł 1 szt.
    • Cebulka sałatkowa 2szt
    • Kukurydza 1/2 puszki
    • Groszek zielony np. mrożony ok 1/2 szklanki
    • Pomidory 1 puszka
    • Bulion ok 500ml
    • Olej rzepakowy
    • Sól
    • Pieprz
    • Czosnek
    • Tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z czerwonym ryżem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy pokrojoną cebulkę sałatkową i po mniej więcej minucie ryż. Całość mieszamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość często mieszamy. Kiedy sok z pomidorów zostanie wchłonięty wlewamy bulion (tak aby zakrył ryż), oraz dodajemy kukurydzę i groszek. Po około 10-12 minutach ryż powinien być miękki.
    Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oleju rzepakowym od strony skóry w zależności od grubości ok. 5-7min i ok 3-4min z drugiej strony.
    Gotujemy brokuły w osolonej wodzie i podajemy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Dorsz Ryby Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować