Dorsz w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mała wariacja na temat ryb. Smakuje podobnie jak ryba po grecku a jest zdecydowanie mnie kaloryczna.

  • 10 min

Składniki:

  • 300g filetu z dorsza
    1 pomidor
    1 cebula
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżeczke oliwy z oliwek
    przyprawy do smaku (zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, sól, curry)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ryby: świeży lub rozmrożony filet z dorsza gotujemy na parze do miękkości ( w parowarze). Można również ugotować lub usmażyć na patelni teflonowej.
  • 2. Przygotowane sosu pomidorowego: sparzonego pomidora obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka i dusimy na małym ogniu aż pomidor zmięknie i puści sok. W miedzy czasie obieramy, kroimy w małą kosteczkę cebule i dodajemy do pomidorów. Gotujemy do miękkości, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawy, mieszamy do połączenia się składników i odparowania nadmiaru wody. Jeśli wolimy bardziej gęsty sos to opcjonalnie możemy dodać również łyżkę jogurtu naturalnego.
  • 3. Ugotowanego dorsza układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem pomidorowym.
    Smacznego!

Porady

Podajemy z ciemnym pieczywem lub w wersji mniej dietetycznej z ugotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem. Możemy wybrać ulubiony rodzaj ryby, nie musi to być dorsz. Równie dobrze sprawdzi się mintaj czy miruna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować