Domowy twarożek z mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko ze śmietaną wlewamy do garnuszka, nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, do czasu aż się zsiądzie. Trwa to zazwyczaj około 2 dni. Kiedy mleko jest już zsiadłe, dodajemy do niego 2 litry wrzącej wody, delikatnie mieszamy łyżką, odstawiamy na min 12 godz. Durszlak wykładamy gazą, przelewamy przez nią nasze mleko. Wszystkie rogi gazy zawiązujemy ze sobą, wieszamy nad garnkiem, żeby ściekła serwatka. Zostawiamy nasz twaróg na min 12 godzin. Po tym czasie mamy gotowy pyszny twarożek domowej produkcji. Jeśli chcemy możemy do niego dodać ulubione dodatki: czarnuszki, zioła lub inne ulubione dodatki.
Starą metodą przy wykonywaniu twarogu czy sera , zsiadłe mleko podgrzewało się w garnku, pilnowało, mieszało, aby nie przypalić. Wlewanie wrzątku do zsiadłego mleka to szybszy i łatwiejszy sposób na to, by cieszyć się serkiem własnej produkcji.
Komentarze