Domowy paprykarz z miruną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż przelać zimną wodą i ostawić do wystudzenia.
2.Warzywa obrać ze skórek i łupin. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pieczarki potrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić na głębokiej patelni, dodać wszystkie warzywa i przesmażyć do miękkości warzyw.
3.Mirunę obrać z ości i skór. Poskubać na mniejsze kawałki.
4.Do warzyw dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Do miski dodać mieszankę warzywną, kawałki ryby oraz ryż. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić ok. 2 godzin.
Komentarze