Domowa pizza classic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,mąki, cukru i wody przygotowujemy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Zagniatamy
ciasto,przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie (ok 30 minut).
3.Robimy sos. W rondelku rozgrzewamy olej,dodajemy paprykę w
proszku oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy chwilę,
wrzucamy pozbawione wodnistego miąższu pomidory (najlepiej bez
skórki).Dusimy przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Nierozgotowane kawałki pomidorów rozbijamy tłuczkiem i gotujemy bez
przykrycia jeszcze przez kilka minut. Dodajemy sól, koncentrat pomidorowy
i przyprawy.
4.Pieczarki kroimy w plastry, lekko solimy i dusimy na małym
ogniu.
5.Ser żółty trzemy na tarce.
6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok.15 minut, do momentu, gdy
brzegi pizzy zarumienią się.
Komentarze