Domowa pizza Classic

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ci,którzy jedli tę pizzę,uważają,że żadna inna nie sięga tej dopięt!!! :)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (np. tortowa ): 2.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 5 łyżek


    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - drożdże: 30 gramów
    - mąka: 1 łyżka
    - woda ciepła (do ciasta): 0.75 szklanki

    - pomidor: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - ostra papryka w proszku: 1.5 łyżeczki
    - olej lub oliwa: 5 łyżek
    - bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz: 1 szczypta

    - szynka lub baleron: 10 plastrów
    - ser żółty: 30 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza classic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,mąki, cukru i wody przygotowujemy zaczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Zagniatamy
    ciasto,przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie (ok 30 minut).
  • 3. Robimy sos. W rondelku rozgrzewamy olej,dodajemy paprykę w
    proszku oraz drobno posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy chwilę,
    wrzucamy pozbawione wodnistego miąższu pomidory (najlepiej bez
    skórki).Dusimy przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    Nierozgotowane kawałki pomidorów rozbijamy tłuczkiem i gotujemy bez
    przykrycia jeszcze przez kilka minut. Dodajemy sól, koncentrat pomidorowy
    i przyprawy.
  • 4. Pieczarki kroimy w plastry, lekko solimy i dusimy na małym
    ogniu.
  • 5. Ser żółty trzemy na tarce.
  • pizza na talerzyku świeżo wyjęta z pieca 6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok.15 minut, do momentu, gdy
    brzegi pizzy zarumienią się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować