DOMOWA PIZZA

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pizza, którą przedstawiam to pizza prosta. Składniki ? Jakie tylko chcemy. Ciasto wychodzi zawsze świetne. Proporcje które podaję wystarczają na 2 duże pizze na cienkim spodzie lub jednego "grubasa"

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier i sól: 1 szczypta
    - woda: 1 szklanka
    - olej: 4 łyżki
    - mąka: 2.5 szklanki

    - pomidor: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - bazylia najlepiej świeża, ale może być też suszona: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka czerwona: 0.25 sztuki

    - pieczarki: 20 dekagramów
    - kiełbasa (dowolna): 10 dekagramów
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - Żółty ser: 30 dekagramów
    - inne dowolne składniki w/g uznania: 1 sztuka
    - rozmącone jajo: 1 sztuka
    - mała cebula: 2 sztuki
    - suszony majeranek (lub przyprawa do pizzy): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z cukrem, solą, wodą i olejem, dodajemy mąkę i wyrabiamy. Jeśli chcemy zrobić pizzę na grubym spodzie formujemy 1 kulę, jeśli chcemy 2 na cienkim - formujemy 2 kule. Wkładamy ciasto w misce do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. SOS : pomidor i paprykę obieramy ze skóry, bazylię jeśli mamy świeżą siekamy drobno. Wrzucamy do blendera i miksujemy na sos, wsypujemy sól i pieprz, dodajemy oliwę i czosnek, można dać ostrej papryki. Miksujemy raz jeszcze. Jeśli sos jest zbyt rzadki można dać ze 2 łyżki gęstego ketchupu.
  • 3. Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy lekko. Środek nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozmąconym jajem. Na środek nakładamy wcześniej przygotowany sos. Układamy pokrojone pieczarki, kiełbasę (można użyć np. resztek z obiadu j.np. kurczaka pieczonego czy żeberek..), pokrojone w krążki cebule, lekko solimy i pieprzymy, posypujemy przyprawą do pizzy lub majerankiem. Rozsypujemy pokrojoną w kostkę paprykę. (na tym etapie można jeszcze dodać dowolne składniki-np. oliwki, kukurydzę, ananasa - tylko od nas zależy jaki smak będzie miała pizza). Całość posypujemy obficie żółtym startym serem.
  • DOMOWA PIZZA. 4. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 200-220*C piekarnika na około 10-15 minut.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować