Dietetyczna ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy.Marchew, korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Por myjemy i kroimy w pół talarki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, papryczkę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło podsmażamy por, dodajemy marchew, pietruszkę, czosnek,papryczkę chilli,doprawiamy do smaku sosem sojowym, przyprawa uniwersalna, pieprzem.
2.Pieczarki oczyszczamy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do warzyw, smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli jeszcze trzeba doprawiamy. Studzimy.
3.Rybę lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy i ewentualnie posypujemy przyprawą do ryb. Formę do zapiekana smarujemy masłem i wykładamy ostudzone warzywa. Na warzywach układamy mintaja.
4.Pietruszkę zieloną siekamy, posypujemy rybę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na mintaju, posypujemy pomidory szczyptą soli i pieprzu.
5.Cebulkę dymkę siekamy i posypujemy pomidory. Pieczemy ok 25 min w temp. 180*C.
Komentarze