Czekoladowy torcik . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę stopić i ostudzić.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,wsypać przesiane mąki,wymieszać,na koniec dodać stopione masło.Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
2.Jajka wbić do miski,dodać cukier i kakao,ubijać na parze kilka minut,aż masa zgęstnieje.Zdjąć i ubijać aż masa ostygnie,można miskę włożyć do drugiej z zimną wodą.
3.Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce masy jajecznej i ucierać,kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
4.kulki:herbatniki zmielić lub drobno rozkruszyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao,wsypać herbatniki i dokładnie połączyć.Masę włożyć do lodówki,żeby stężała.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Z masy formować kulki,obtaczać w startej czekoladzie.Uformować 18 kulek.
5.Ciasto przełożyć masą czekoladową,posmarować wierzch i boki.odłożoną masę włożyć do szprycy i wokół tortu wyciskać rozetki,na środku wycisnąć większą.
6.Na rozetki układamy kuleczki.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy tort.
Komentarze