Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, pyszny! A przy tym torcik ten jest nieskomplikowany, prosty i dość szybki w wykonaniu.
Składniki:
Spód
200g herbatników czekoladowych
120 g masła
50g czekolady deserowej
Torcik czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2.Na początku przygotowujemy spód torciku. Kruszymy herbatniki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Spód chłodzimy w lodówce.
3.Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy (uważając by czekolada pozostała płynna). Dodajemy ją do serka mascarpone, ucieramy do połączenia składników.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek z czekoladą, kakao, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
4.Białą czekoladę ścieramy na tarce i dekorujemy nią torcik.
Komentarze