Torcik czekoladowy bez pieczenia

4.51 (160 ocen)

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, pyszny! A przy tym torcik ten jest nieskomplikowany, prosty i dość szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • Spód
    200g herbatników czekoladowych
    120 g masła
    50g czekolady deserowej

    Czekoladowa pianka
    125 gramów mascarpone
    50 gramów gorzkiej czekolady
    400 ml śmietany kremówki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 i 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku

    Biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Torcik czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Na początku przygotowujemy spód torciku. Kruszymy herbatniki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Spód chłodzimy w lodówce.
  • 3. Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy (uważając by czekolada pozostała płynna). Dodajemy ją do serka mascarpone, ucieramy do połączenia składników.
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek z czekoladą, kakao, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy.
    Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
  • 4. Białą czekoladę ścieramy na tarce i dekorujemy nią torcik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować